تغذیه سالم در افطار، سحر و شام

تغذیه سالم در افطار، سحر و شام

به گزارش دکتر میوه، رعایت تعادل و تنوع مصرف مواد غذایی؛ کلید تغذیه سالم می باشد و این تعادل را باید در ماه مبارک رمضان هم در وعده های سحر، افطار و شام رعایت کرد.



به گزارش دکتر میوه به نقل از ایسنا، تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به مفهوم رعایت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه غذایی است. تنوع به مفهوم استفاده از گروههای غذایی اصلی شامل نان، غلات، شیر و مواد لبنی، سبزی ها، میوه ها و گروه گوشت و جایگزین های آن و تعادل بدین مفهوم است که از همه گروههای غذایی به مقدار کافی مصرف کرده و از کم خوری یا پرخوری پرهیز شود.

وعده های غذایی در ماه مبارک رمضان به سه وعده افطاری، شام و سحری تقسیم می شوند و افرادی که در ماه مبارک رمضان روزه می گیرند باید به این نکته توجه داشته باشند که خوردن افطاری و سحری با رعایت اعتدال ضروریست.
توصیه های تغذیه ای در ارتباط با وعده سحری
وعده سحری باید تأمین کننده بیشتر انرژی بدن در طول روز باشد. در وعده سحری، مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروههای غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر، ماست و پنیر)، میوه ها و سبزی ها، نان و غلات (مانند برنج و نان) سفارش می شود؛ غذاهایی مانند نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی ایرانی ها در این ایام است.
۳ عمل نادرست که روزه داران در وعده سحری انجام می دهند
- روزه داری بدون میل کردن وعده سحری

بر خلاف تصور برخی افراد، روزه گرفتن بدون سحری نه تنها باعث کاهش وزن نمی گردد، بلکه به علت افت شدید قند خون در خلال روز باعث می شود تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا کند و همین مبحث در نهایت منجر به اضافه وزن و چاقی می شود.

- استفاده از مواد غذایی با انرژی بالا همچون مواد چرب و قندی

بسیاری از افراد معتقدند هنگام سحری باید از مواد غذایی که انرژی بالایی دارند، استفاده نمایند تا در طول روز احساس گرسنگی نکنند؛ به همین خاطر به خوردن غذاهای پرچرب رو می آورند. در صورتی که مصرف مواد غذایی پرچرب تشنگی شدیدی را در طول روز برای فرد به ارمغان آورده و سبب ایجاد مشکلات عدیده ای همچون چاقی و ناراحتی های گوارشی در افراد می شود.

- نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری

از نوشیدن بیش از حد چای در وعده سحری اجتناب کنید. چونکه چای سبب افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک های معدنی که بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد، می شود.
توصیه های تغذیه ای در ارتباط با وعده افطار
افراد باید افطار خویش را با یک یا چند عدد خرما، چای کمرنگ یا شیر ولرم به همراه مقداری نان، سبزی و پنیر آغاز کنند. همینطور استفاده از میوه ها و سبزیجات در زمان افطار و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به علت این که منبع خوبی از فیبر هستند، برای دستگاه گوارش مفید بوده و مانع بروز یبوست می شود. مواد غذایی پرفیبر آب زیادی را در خود جذب می کنند و بدن می تواند این آب را به آهستگی در طول روز جذب نماید.

لازم به ذکر است که مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید می باشد. ازاین رو سفارش می شود که در وعده افطار تا حد امکان حتی سه تا پنج عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش از اندازه خرما هم مانند سایر شیرینی ها پرهیز شود.
کارهای نادرست که باید از انجام آنها در وعده افطار پرهیز کنیم
یکی از عادات غذایی نادرست روزه داران اینست که به علت تشنگی زیاد، افطار را با آب سرد یا نوشیدنی های سرد شروع می کنند که سفارش می شود افطار را با نوشیدنی های گرم یا ولرم مانند آب ولرم، چای کمرنگ و شیر گرم شروع کرده و سپس از خرما یا کشمش استفاده نمایند. چونکه این دو سبب کنترل اشتها شده و از پرخوری به هنگام صرف افطار که سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود، جلوگیری می کند.

بعد از مصرف سحری هم خیلی از روزه داران از بیم تشنگی در طول روز به مقدار فراوان آب می نوشند که عادت صحیح غذایی نیست.

در عین حال مصرف بیش از اندازه مواد غذایی شیرین و پرچرب و سرخ کرده (از جمله آش رشته غلیظ، حلیم، زولبیا و بامیه و انواع شیرینی جات) هنگام افطار منجر به تشنگی می شود و مصرف نوشیدنی های زیاد بخصوص مایعات خنک یا رقیق کردن اسید و آنزیم های دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب مواد غذایی می شود.
توصیه های تغذیه ای در ارتباط با وعده شام
شام خویش را با غذاهای سبک کم قند و فیبردار مثل سوپ و سبزی ها یا سالاد که فشار چندانی به معده وارد نمی کند، آغاز کرده و سپس سراغ شام بروید.

بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی تهران، مصرف مایعات مثل آب شرب، آب میوه، شیر کم چربی، دوغ بدون نمک و کم چرب در فاصله بعد از افطار تا هنگام خوابیدن کمک می نماید که تعادل آب و الکترونیک های بدن شما در هنگام روزه داری حفظ شود.





منبع:

1402/01/06
23:10:18
5.0 / 5
342
تگهای خبر: پزشك , چاقی , دانش , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳

لینک دوستان دكتر میوه

دکتر میوه

تگهای دكتر میوه

دکتر میوه

دکتر میوه دكتر میوه

رژیم غذایی و معرفی خواص میوه ها

drmiveh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر میوه محفوظ است