در آستانه هفته بسیج تغذیه اعلام شد
سند امنیت غذایی برای ۷ استان
دكتر میوه: مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، افدامات این وزارتخانه در آستانه هفته بسیج تغذیه را تشریح كرد و اشاره كرد: نكته مهم آن است كه مردم بدانند با بودجه محدود هم می توان انتخاب های درستی برای یك برنامه غذایی متعادل داشت.
دكتر زهرا عبداللهی در گفت و گو با ایسنا، در خصوص برنامه های وزارت بهداشت برای هفته بسیج تغذیه در كشور، اظهار داشت: این بسیج از ۱۴ دی با هدف فرهنگسازی و ترویج تغذیه سالم به وسیله حساس سازی مردم در زمینه الگوی غذایی سالم با همكاری كارشناسان تغذیه در معاونت بهداشتی دانشگاه های علوم پزشكی در سطح كشور فعالیت خودرا آغاز نموده و به مدت دو هفته پیرامون این مهم تلاش می نماییم.
وی سایر برنامه هایی كه در این دو هفته برگزار می گردد را اینگونه شرح داده و اظهار داشت: برگزاری جشنواره غذایی سالم، برگزاری كلاس های آموزش تغذیه صحیح در مدارس برای دانش آموزان و والدین آنها، نصب شعارهای تغذیه ای در بیلبوردهای سطح شهر با همكاری شهرداری ها و... از مهم ترین اقداماتی است كه انجام خواهیم داد.
انتخاب برنامه غذایی مناسب با بودجه محدود مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تاكید بر اینكه مردم باید با گروه های غذایی آشنا باشند، اضافه كرد: شناسایی گروه هایی تغذیه ای كمك می نماید كه جایگزین یك نوع ماده غذایی را در سایر اقلام غذایی پیدا كنند. نكته مهم آن است كه با بودجه محدود هم می توان انتخاب های درستی برای یك برنامه غذایی متعادل داشت. بعنوان مثال می توان بجای مصرف نان های سفید كه سبوس ندارند از نان های سبوس دار بهره برد و یا آگاه باشند كه می توانند بجای استفاده از گوشت از حبوبات كه منبع ارزان تر پروتئین هستند، استفاده كنند. حبوبات دارای مقادیر قابل توجهی فیبر است و به بهبود عملكرد دستگاه گوارش نیز كمك می نماید. جایگزین كردن مصرف دوغ بجای نوشابه و در عین حال مصرف انواع سبزی های ارزانتر مثل هویج، شلغم، كلم و ترب هم سفارش می شود.
اهمیت مصرف میوه و سبزی در تغذیه روزانه ایشان سپس سخنان خود از اهمیت مصرف میوه و سبزی در تغذیه روزانه افراد سخن گفت و اشاره كرد: نكته مهم آن است كه مردم بدانند قیمت بالای یك نوع از میوه یا سبزی دلیلی برای داشتن خاصیت بیشتر آن نیست؛ بنا بر این سفارش می نماییم از هر نوع میوه و سبزی كه می توانند استفاده كنند. متاسفانه الگوی غذایی هم اكنون چندان مناسب نمی باشد و مصرف میوه و سبزی كه از شاخصهای پیشگیری كننده بیماری هستند، قابل قبول نیست؛ یك فرد باید در طول رور حداقل دو واحد میوه و سه واحد سبزی مصرف كند كه این اتفاق نمی افتد.
عبداللهی با اشاره به اینكه سالانه ۱۱ میلیون نفر در جهان به سبب تغذیه نامناسب می میرند، اظهار نمود: برمبنای آخرین گزارش جهانی تغذیه برای جلوگیری از این تعداد مرگ، باید مصرف سبزی، میوه، حبوبات و نان و غلات سبوس دار تا دو برابر یعنی ۱۰۰ درصد افزایش یابد. این درحالی است كه مصرف قند، شكر و گوشت قرمز نیز باید تا ۵۰ درصد در جهان كم شود.
علت چاقی در ایرانیان وی ادامه داد: در كشور ما نیز به سبب الگوی غذایی نامناسب و مصرف زیاد قند، نمك و چربی، با شیوع بالای چاقی، دیابت، بیماری های قلبی_عروقی مواجه هستیم. نكته قابل توجه آن است كه مقدار سفارش شده قند و شكر را سازمان جهانی بهداشت روزانه ۲۵ گرم دانسته؛ در صورتیكه در كشور ما افراد روزانه ۶۶ گرم قند مصرف می كنند. همین طور مقدار سفارش شده برای مصرف نمك كمتر از ۵ گرم در روز است اما، در ایران آمار مصرف روزانه نمك در آقایان ۱۰ گرم و در خانم ها هشت گرم است. البته سوژه حائز اهمیت آن است كه بیان موارد فوق به هیچ عنوان نباید سبب قطع مصرف قند یا شكر شود؛ بلكه باید مردم آگاه باشند كه مصرف به اندازه مواد غذایی بسیار مفیدست و تغذیه خوب تغذیه ای است كه شامل تمام گروه های غذایی بوده و متنوع و متعادل باشد.
تدوین سند امنیت غذایی برای هفت استان كشور ایشان سپس درباب كارهای وزارت بهداشت برای رفع مشكلات تغذیه ای در مناطق محروم اشاره كرد: برای استان های سیستان بلوچستان، كرمان، هرمزگان، خوزستان، بوشهر، ایلام و كهگیلویه و بویراحمد، سند ملی تغذیه و امنیت غذایی به تصویب رسیده است كه به سبب این سند برنامه های ویژه ای در این استانها اجرا می شود.
وی ادمه داد: بررسی مادارن حامله و كودكان زیر پنج سال و معرفی آنها به كمیته امداد و سازمان های حمایتی برای دریافت سبدغذایی رایگان كه تركیبات آن بسته توسط كارشناسان ما مشخص می شود از اقداماتی است كه حالا در مناطق مذكور انجام می شود. برنامه های كمك معیشتی هم با همكاری وزارت رفاه در اختیار خانواده های نیازمند قرار می گیرد و ماهانه مبلغی برای كمك به تغذیه آنها به حساب سرپرست خانوار واریز می شود.
آغاز برنامه شیر مدرسه در مدارس مناطق محروم توزیع قرص آهن و ویتامین D در مدارس سراسر كشور مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: در این بین برای دانش آموزان مقطع دبستان و متوسطه اول مناطق كمتر برخوردار برنامه شیرمدرسه شروع شده و در حال توزیع است. علاوه بر آن برنامه های مكمل یاری برای تمام كشور اما با اولویت گروه های لطمه پذیر نیز در حال انجام است؛ به صورتی كه مبادرت به توزیع قرص آهن و ویتامین D برای رفع كمبود ریزمغذی ها انجام می شود. البته امسال به سبب محدودیت های اعتباری ممكنست توزیع مكمل در بعضی نقاط با مشكل روبرو شده باشد كه به دنبال رفع آن هستیم.
وی با اشاره به اینكه برنامه مكمل یاری از سال ۹۳ ابتدا در مدارس متوسطه دخترانه آغاز شد، اشاره كرد: سپس مقرر شد در صورت فراهم شدن بودجه، توزیع مكمل ویتامین D برای دبیرستان های پسرانه نیز صورت گیرد كه در حال حاضر هر دو دوره متوسطه اول و دوم برای دختران و پسران مكمل ویتامین D توزیع می شود.
نقش تغذیه در بروز بیماری های غیرواگیر مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در خاتمه به نقش خانواده، آموزش و پرورش و رسانه ها برای اطلاع رسانی درباب آگاهی از تغذیه مناسب اشاره نمود و اظهار داشت: از آنجایی كه ۸۲ درصد علل مرگ ومیر، بیماری های غیرواگیر است و می دانیم تغذیه نقش بسزایی در كاهش بروز بیماری های غیرواگیر دارد؛ اصلاح سبك تغذیه و الگوی غذایی كمك شایانی به جلوگیری از بروز بیماری های غیرواگیر و مرگ و میر ناشی از آن می كند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب