دكتر میوه در هفته جهانی مبارزه با مواد مخدر گزارش داد

تأثیر جهانی كرونا بر مواد مخدر و جرائم سازمان یافته

تأثیر جهانی كرونا بر مواد مخدر و جرائم سازمان یافته

به گزارش دكتر میوه معاون پژوهشی موسسه كادراس درباره سابقه اختلال در بازار مواد مخدر قبل از شیوع كروناویروس اظهار داشت: باوجود اینكه بازارهای جهانی مواد تابحال چند فقره بحران را از سرگذرانده اند؛ اما بحران كنونی(كرونا) از منظر پیچیدگی و شدت تأثیرگذاری با رویدادهای پیشین قابل قیاس نیست.



منصور براتی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به تأثیر کرونا بر حوزه مواد مخدر و جرائم سازمان یافته اظهارکرد: نتایج پژوهش ها حاکی از این است که همه گیری کرونا همه شئون زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داده و حتی مبحث جرم و جنایت و رفتار گروه های تبهکاری و قاچاقچیان و ترانزیت مواد مخدر (عرضه خرد و کلان) طی این مدت تحت تاثیر قرار گرفته است؛ در این میان کرونا در مبحث جرائم سازمان یافته و حوزه مواد مخدر هم تأثیرگذار بوده است.

معاون پژوهشی موسسه کادراس در پاسخ به این سؤال که آیا اختلال در بازار مواد مخدر قبل از شیوع کروناویروس هم سابقه داشته است؟ توضیح داد: بله سابقه داشته است، البته باوجود اینکه بازارهای جهانی مواد تابحال چند فقره بحران را از سرگذرانده اند؛ اما بحران کنونی از منظر پیچیدگی و شدت تأثیرگذاری با رویدادهای پیشین قابل قیاس نیست.

به گفته وی، اگر بخواهیم به اختلالات عمده جهانی در طول تاریخ اشاره نماییم می بینیم که به صورت مثال اختلال در زنجیره عرضه پیش سازهای شیمیایی در آمریکا در سال ۱۹۹۵ که به کمیابی مت آمفتامین (شیشه) منجر گردید، ممنوعیت تولید تریاک توسط طالبان در افغانستان در سال ۲۰۰۰ که به کمیابی جهانی هروئین در سال ۲۰۰۱ انجامید، شیوع سندرم حاد تنفسی (سارس) در سال ۲۰۰۳ باعث تشدید تقاضای مواد در هنگ کنگ شد، رکود بزرگ در سال ۲۰۰۸ که سبب کاهش تقاضای مواد در دموکراسی های غربی شد، آلوده شدن محصول خشخاش افغانستان به قارچ در سال ۲۰۱۰ که به کمیابی مجدد در بازار هروئین انجامید، در همه این موقعیت ها، عرضه و تقاضای مواد غیرقانونی در بازارها را مبتلا به اختلال های کوتاه مدت، اما پردامنه ای کرد.

این پژوهشگر با اشاره به اینکه به دنبال اجرای سیاست های قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی، خیلی از کشورهای جهان شاهد افت ارتکاب برخی جرایم از یکسو و افزایش وقوع پاره ای دیگر از جرایم از طرفی بوده اند، تصریح کرد: در بیشتر مناطق آمریکای شمالی و اروپای غربی، ماندن مردم در خانه ها به افت شدید قتل و حملات خشونت بار منجر گردیده است، این درحالیست که برخوردهای خانگی و خشونت جنسی در همین کشورها رو به فزونی نهاده است.

براتی با تاکید بر اینکه در مدت انتشار کرونا در بعضی از خشن ترین ملت های جهان، شاهد افت قابل توجه جرایم خشونت آمیز بوده ایم، اظهار داشت: برای مثال شهرهای شیکاگو، لس آنجلس و نیویورک کاهش شدیدی در زمینه سرقت و زنای به عنف را تجربه کرده اند. همینطور شمار قتل ها در السالوادور که معمولاً یکی از خطرناک ترین کشورهای جهان است، از ۱۱۴ مورد در ماه فوریه به ۶۵ مورد در ماه مارس رسیده و آفریقای جنوبی که پایتخت جرم و جنایت آفریقا به حساب می آید؛ در چند هفته نخست قرنطینه ۹۴ قتل را به ثبت رساند که در مقایسه با ۳۲۶ مورد در مدت مشابه سال قبل، بسیار کمتر است.

وی در ادامه و در پاسخ به این سؤال که آیا اعمال سیاست های منع آمد و شد و قرنطینه از فعالیت گروه های تبهکاری جلوگیری می کند؟ اضافه کرد: باآنکه باید از اجرای سیاست های لازم برای این دوره استقبال نماییم، اما در عین حال باید دانست که اجرای آنها تنها برای کوتاه مدت میسر است. همینطور سیاست هایی نظیر فاصله گذاری فیزیکی، منع رفت و آمد و پناه در محل. مانع کارتل ها، گروه های گانگستری و شبه نظامی نمی شود؛ بلکه کاملاً بالعکس به دنبال کاهش فعالیتهای پلیس از یکسو و هم شوک های وارد شده به وضعیت عرضه و تقاضا در بازار مواد، موج های جدیدی از خشونت ورزی خاصه در برزیل، کلمبیا و مکزیک (یعنی کشورهایی که در آنها گروه های تبهکار بر سر سهم در حال کاهش خود از بازار می جنگند) گزارش شده است. در این میان بدتر شدن وضعیت امنیتی به علت آزادی موقت بعضی از زندانیان از زندان های بدنام این مناطق هم مزید بر علت شده است. گزارش شده بعضی از این زندانیان در بدو آزادی موقت خود به همان مسیر پیشین بازگشته و درصدد تسویه حساب های قدیمی شان برآمده اند.

وی خاطرنشان کرد: به صورت مثال روند کاهشی قتل ها در برزیل که برای سه سال تداوم یافته بود. در همین مدت اندک متوقف شده است. در سائوپائولو که مرکز قدرتمندترین سازمان های قاچاق مواد آمریکای لاتین به حساب می آید، میزان جنایات از مارس ۲۰۱۹ تا مارس ۲۰۲۰، ۱۰ درصد افزایش یافته است. از طرفی در ایالت سیرا، تنها در ۱۰ روز نخست ماه مارس ۲۰۲۰ میزان جرائم خشونت آمیز (از جمله قتل) ۹۸ درصد افزایش یافته است. همینطور میزان خشونت خانگی هم در بیشتر ایالات برزیل تشدید شده است، همچون ایالت ریودوژانیرو که به تنهایی ۵۰ درصد افزایش خشونت های خانگی را نشان داده است.

به گفته این پژوهشگر، مکزیک هم در مدت اخیر شاهد افزایش شدید خشونت های مرگبار بوده، بخصوص در ایالت های چیهوهوا، میچواکان و گواناجواتو که زیر سلطه کارتل های مواد مخدر هستند. مقامات روی هم رفته بیشتر از ۲۵۰۰ فقره قتل را در کل این کشور تنها در ماه مارس به ثبت رسانده اند که بالاترین میزان قتل در ماه از زمان ثبت آمار قتل ها در این کشور یعنی سال ۱۹۹۷ به شمار می آید. در صورتی که توجه نیروهای مسلح و پلیس به اقدامات معطوف به کنترل همه گیری جهانی کروناویروس است، بیشتر از ۲۰۰ گروه تبهکار مکزیک برای تسلط بر مسیرهای ترانزیت مواد و قاچاق بنزین در مقیاس صنعتی می جنگند.

معاون پژوهشی موسسه کادراس اضافه کرد: حتی کاهش قابل توجه در ارتکاب به جرم در السالوادور هم تحت الشعاع افزایش سریع خشونت گروه های گانگستری در چند هفته گذشته قرار گرفت. بعد از آنکه چندین نفر از مردم عادی در یک آخر هفته در اواخر آوریل توسط گروه های تبهکار سلاخی شدند، رئیس جمهور السالوادور دستور افزایش بازداشت ها و وارد عمل شدن نیروهای مسلح را داد. البته سیاست مشت آهنین امکان دارد وضعیت بد موجود را خراب تر کند، چونکه گنگ ها عملاً کنترل زندان های کشور و چندین دسته رقیب بزرگ را در دست دارند و به سادگی می توانند فاجعه ای رقم بزنند.

براتی تصریح کرد: در این کشورها و حتی بعضی از دیگر کشورها، این گروه های تبهکار و نه نیروهای پلیس هستند که قوانین منع آمد و شد را در شهرک ها و کپرنشین های غیررسمی به اجرا در می آورند. بدین ترتیب گروه های تبهکار و شبه نظامی و هم گروه های مافیایی به سادگی از این وضعیت سوء بهره برده و قدرت نرم خویش را تقویت می کنند. حتی بعضی از این گروه ها به اقداماتی نظیر رساندن دستمال، انواع کنسرو و غذا به نیازمندان، افراد ناتوان و سالمندان ورود کرده اند. برخی دیگر هم هشدارهایی را درباره منع آمد و شد و انزوای اجتماعی در اینترنت به انتشار درآورده اند. در حالیکه وقتی حکومت ها از انجام این وظایف خود ناتوان باقی بمانند، جذابیت گروه های تبهکار مذکور چند برابر می شود.





منبع:

1399/04/06
14:06:18
5.0 / 5
2729
تگهای خبر: پژوهش , تجربه , تولید , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵

لینک دوستان دكتر میوه

دکتر میوه

تگهای دكتر میوه

دکتر میوه

دکتر میوه دكتر میوه

رژیم غذایی و معرفی خواص میوه ها

drmiveh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر میوه محفوظ است